Sfeştania (Sfinţirea Casei)

Sfeştania este denumirea populară pentru slujba Aghiasmei mici sau Sfinţirea cea mică a apei. Ea se săvârseşte de către preot în biserici sau în casele credincioşilor cu diferite prilejuri.

Slujba sfeştaniei cuprinde sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor, precum şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei , ca şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea.

Cine doreşte a chema preotul pentru a săvârşi sfeştania în casă, trebuie să ştie cum să se pregătească pentru aceasta.

Mai întâi, toţi cei din casă este bine să se spovedească, pentru ca înainte de a curăţi si sfinţi casa, să se curăţească şi să se sfinţească ei însăşi de păcatele şi relele care afectează şi casa în care ei locuiesc. Este folositor ca cei din casă să postească înainte şi să se ferească de ceartă, duşmănii sau alte rele.

În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfeştania trebuie curăţită cât mai bine, de la un capăt la altul şi toate lucrurile din ea. Nu este de închipuit să stropim cu apă sfinţită şi să facem rugăciuni pentru a curăţi casa de rele, iar casa să fie murdară şi neîngrijită. Apoi, orice slujbă săvârşită de preot este echivalentă cu aducerea lui Dumnezeu în casa aceea şi de aceea nu putem să avem casa neîngrijită.

Pentru slujba sfeştaniei, credinciosul trebuie să pregătească o măsuţă frumos acoperită, orientată spre răsărit, pe care se vor aşeza următoarele:
  • un vas larg la gură, umplut cu apă;
  • un mănunchi de busuioc;
  • sfeşnice cu lumânări de ceară;
  • un pomelnic cu cei ce locuiesc în casă şi cu cei pe care respectivii doresc să-i pomenească la rugăciune;
  • dacă se face pentru prima dată sfeştanie în casă, se mai pune un vas mic cu ulei si un beţişor cu vată;
  • o icoană (dacă măsuţa nu se află în faţa icoanei din casă);
Preotul va sta în faţa măsuţei şi credincioşii vor sta în spatele preotului, aşa cum stăm şi la biserică, toţi cu faţa spre răsărit. Toate uşile din interiorul casei vor fi larg deschise pentru ca preotul să poată intra în toate încăperile pentru a le binecuvânta şi sfinţi.