Scurt Istoric Al Parohiei

Interior Biserica

Parohia a fost înfiinţată în anul 1985, prin binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Nathaniel, la nouă luni după sosirea în Statele Unite ale Americii, a părintelui Cornell Avramescu, expulzat din ţară, la acea vreme, de către regimul comunist şi atotputernica securitate, împreună cu alţi patru preoţi. Motivul: scrisoarea comentată de radio “Europa Liberă”, prin care se cerea eliberarea din închisoare a părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, ca şi o serie de drepturi religioase.

Prima Sfântă Liturghie în Orange County, a fost săvârşită la 10 martie 1985, într-o latură a sălii de festivităţi a bisericii “St. Paul’s Episcopal Church” din Tustin, parohie care ne-a găzduit cu bunăvoinţă timp de doisprezece ani. La acea solemnitate de început, alături de părintele Cornell Avramescu - fondatorul acestei parohii, a slujitşi vrednicul de pomenire părinte Aurel Costin. Atmosfera a fost de mare bucurie; multor credincioşi ce locuiesc la sud de Los Angeles, noua locaţie fiindu-le mult mai la îndemână.

Începutul nu a fost deloc uşor şi a fost făcut cu câteva familii, care împreună cu părintele au dus tot greul până astăzi. De la acea dată, serviciile religioase n-au mai încetat. În 19 iulie 1985 comunitatea a fost înregistrată în Statul California, cu numele de: Misiunea “St. Peter and Paul,” denumire schimbată un an mai târziu în Misiunea “Sf. Maria”, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

La Congresul din 1986 de la Vatra Românească – Statul Michigan, misiunea a fost acceptată ca parohie în cadrul Episcopiei Orthodoxe Române din America. Desigur că se dorea o locaţie proprie, cu servicii religioase la orele cerute de rânduieli, cu slujbe de sărbători, cu o biserică conform tradiţiei nostre ortodoxe. Acest vis s-a împlinit în anul 1989 cănd urmare unor eforturi susţinute, s-a cumpărat actuala proprietate, pe care exista o grădiniţă particulară. Aici s-a amenajat o capelă, unde vineri seara şi în sărbători, se făceau toate slujbele necesare. Mai apoi, totul a fost demolat şi în anul 1991, în luna iunie s-a început actuala construcţie, constând din biserică, reşedinţa parohială si o sală socială.

Planurile construcţiei au fost concepute de dna Gabriela Georgescu din San Diego şi semnate de inginerul Veronel Dragomir; planurile electrice realizate de dl.Viorel Predescu, iar cele mecanice de dl. Barbu, iar toate acestea făcute de gratis. Construcţia a fost executată de dl.Constantin Velicescu, contractor cu multă inimă şi dăruire, care a lucrat şi el fără bani, ca pentru suflet. Din lipsă de fonduri construcţia a durat cinci ani, majoritatea lucrărilor de terminare fiind executate de părintele Cornell şi cine mai binevoia să ajute.

Am putea spune că existenţa acestei biserici ca şi consolidarea ei, se datorează în totalitate minunilor Maicii Domnului, căci fără fonduri suficiente, cine ar putea face aşa ceva? În 1996 la 8 septembrie, biserica a fost sfinţită printr-o aghiasmă , de un număr de preoţi invitaţi de părintele Cornell, iar în acelaşi an în decembrie, Înalt Prea Sfinţitul Nathaniel a slujit aici prima Liturghie Arhierească, binecuvântând strădaniile depuse. Tot în acest an încep şi lucrările de pictură executate de părintele Cornell în zilele libere. Între timp s-a confecţionat în România un iconostas executat în lemn de tei, la fel şi piese de mobilier lucrate în lemn de stejar şi alte esenţe lemnoase care au împodobit noul lăcaş. Actualmente biserica se află în faza de încheiere a lucrărilor, inclusiv a picturii iconostasului.